Stoppen met de praktijk

Als u de advocatuur (tijdelijk) wilt verlaten kunt u uw schrappingsverzoek indienen via Mijn Orde. U kunt uw schrappingsverzoek alleen per direct of een datum in de toekomst in laten gaan.

Let op dat u zich aan het einde van het jaar uiterlijk op 31 december uitschrijft, zodat u niet de financiële bijdrage voor het volgende jaar moet betalen. De NOvA gaat daarvoor uit van de lijst van advocaten die op 1 januari ingeschreven staan. 

Vergeet niet om een aantal zaken te regelen als u stopt als advocaat. Hoe zit het bijvoorbeeld met uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering of de stichting derdengelden? Klik hier voor meer informatie en handige tips. Mocht u nog vragen hebben na het lezen van dit document, neemt u dan gerust contact op met het bureau van de Orde.

Mocht een advocaat van een kantoor onverwacht overlijden, dan wordt overleg met het bureau sowieso altijd op prijs gesteld. 

Het is aan te raden uw cliënten op tijd te informeren. Op die manier kunnen openstaande punten worden afgerond of kan een cliënt tijdig op zoek naar een nieuwe advocaat. Deze nieuwe advocaat kan u dan eventueel nog benaderen indien hij vragen heeft. 
Wellicht heeft het kantoor een procedure waarin is vastgelegd hoe wordt omgegaan met het inlichten van cliënten. Indien u zelfstandige bent bepaalt u zelf het moment waarop u uw cliënten inlicht.

N.B. Sinds 2023 hoeft u de Advocatenpas niet meer in te leveren bij of op te sturen naar het bureau. U kunt volstaan met het doorknippen en zelf weggooien van de pas, of het verwijderen van de app op uw mobiel.